Snel naar:

Algemeen | Trainingen | Competitie | Toernooien

 

Algemeen


Wij zijn een van de grootste sportverenigingen van de Gemeente Emmen en met ruim 600 leden de grootste en natuurlijk de gezelligste tennisvereniging van Drenthe. Wij zijn zo gegroeid doordat wij ons richten op zowel competitief als recreatief tennis. Daarnaast hebben wij een actieve jeugdcommissie die veel voor onze jeugd organiseert Onze jeugdafdeling heeft ruim 100 jeugdleden die op allerlei niveaus onze mooie sport uitoefenen..

Wil jij alleen recreatief tennissen met vrienden en/of vriendinnen dan is daar volop mogelijkheid voor. Naast de trainingen en competitie organiseren wij o.a. laagdrempelige en ontzettende leuke toernooien zoals het Pannenkoeken-, Halloween- en Sinterklaastoernooi.

Wil jij je meten met de beste tennissers/tennissters en voor het hoogst haalbare gaan, dan is die mogelijkheid er bij onze club ook. Onze jongens en dames 11 t/m 14 spelen op het een na hoogste niveau en onze jongens 13 t/m 17 jeugdteam speelt op het hoogste niveau in Nederland.

En uiteraard moeten wij ook ons Dames 1 team (volwassenen competitie) noemen die met alleen maar talentvolle jeugdspelers (gemiddelde leeftijd 14 jaar) in de Eredivisie spelen.
 

Kortom; voor elk wat wils. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en plezier heeft aan tennis.

 

 

Trainingen

 

Anders dan bij de meeste andere sporten worden de trainingen bij tennis verzorgd door gediplomeerde trainers. Bij ons worden de trainingen verzorgd door Tennisschool Koning. Zie voor meer informatie de website van Tennisschool Koning  https://tennisschoolkoning.nl/

 

 

Competitie

 

Jaarlijks doen er meer dan 200.000 tennissers mee aan één of meerdere KNLTB-competities. Hiermee heeft Nederland één van de grootste georganiseerde tenniscompetities van de wereld.
 

Bij Tennis Club Bargeres schrijven wij elk jeugdlid automatisch in voor de voorjaar- en najaarscompetitie.
 

Tijdens de competitie speel je in teamverband wedstrijden voor jouw vereniging. Gedurende een bepaalde periode in het jaar speel jij met jouw team tegen teams van andere verenigingen in de omgeving. Competitie spelen is het gevoel van willen winnen en elkaar steunen als er verloren wordt. Het gaat om het teamgevoel en de saamhorigheid.
 

Door wedstrijden te spelen, word je steeds beter en krijg je meer plezier in de sport. Naast het ontwikkelen van jouw spel- en tennisvaardigheden heeft competitie spelen nog een extra dimensie: het zorgt voor veel sfeer en gezelligheid en je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen op en naast de baan. Niet gek dus dat de competitie door veel tennissers als hoogtepunt van het tennisseizoen wordt beschouwd!

 

 

Er is een competitie voor iedereen

 

De KNLTB heeft het hele jaar door een zeer divers competitieaanbod voor zowel senioren als voor de jeugd, op iedere dag van de week en voor elke leeftijd. Het maakt niet uit of je net begonnen bent of al langer speelt; iedereen kan meedoen.

Voor de jeugd is er Tenniskids en Juniorentennis. Hieronder leest u er meer over.

 

 

1 - Tenniskids competitie

Voor kinderen t/m 12 jaar heeft de KNLTB Tenniskids ontwikkeld. Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Vier kleuren brengen de vooruitgang van een kind in kaart: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. De jongste jeugd die spelen in Rood, Oranje en Groen kunnen competitie spelen door mee te doen aan de Tenniskids competitie. Jaarlijks doen er al zo'n 25.000 kinderen mee aan de Tenniskids Competitie.

 



Spelregels Tenniskids
 

De spelregels van Tenniskids verschillen niet veel met die van de senioren. Zo mag je bij een Tenniskids wedstrijdje twee keer serveren tijdens een servicebeurt, mag de bal in een rally maar één keer stuiten en moet de bal binnen de lijnen geslagen worden. De uitzonderingen zitten vooral in de telling.

 

 

Met plezier tennissen
 

Het belangrijkste bij Tenniskids is dat kinderen met plezier op de baan staan en hun tegenstander na de wedstrijd altijd een hand of high five geven. Schelden, met een racket gooien of de tegenstander expres afleiden, is dan ook niet de bedoeling. Bij de Tenniskids wedstrijdjes is geen scheidsrechter aanwezig, daarom is het belangrijk dat zowel kinderen als ouders de spelregels kennen.

 

 

Telling
 

Hieronder vind je per kleur de telling op een rij. De tennisleraar oefent met de kinderen tijdens de tennisles de telling en kan ook jouw eventuele vragen over de telling beantwoorden.
 

Rood

  • Bij Rood speel je een wedstrijd tot de 7 punten. Er is een normale telling (1, 2, 3). De speler die het eerst 7 punten haalt wint de wedstrijd (7-6 is einde partij).
  • Je serveert om de beurt, dit mag bovenhands en onderhands. Als de eerste poging fout gaat, mag er nog een keer geserveerd worden.

Oranje

  • Een wedstrijd in Oranje bestaat uit 4 gewonnen games.* Een game win je door 4 punten te winnen. De telling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40 - 40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
  • Bij een 3 - 3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld.
  • Bij een oneven gamestand wissel je van speelhelft.
  • Je serveert om de beurt, mag bovenhands en onderhands. Als de eerste poging fout gaat, mag er nog een keer geserveerd worden.

*Let op! In de Oranje competitie wordt vanaf de Tenniskids Najaarscompetitie 2022 op tijd gespeeld. Wedstrijdjes duren 15 tot 20 minuten. Als er binnen de tijd 4 games behaald zijn, wordt er doorgeteld.
 

Groen

  • In Groen speel je 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4 - 2 of 5 - 3). Een game win je door 4 punten te winnen. De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40 - 40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
  • Bij 4 - 4 in games speel je een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten):
    - De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
    - Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
    - Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 5 - 4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
  • Als het 1 - 1 in sets staat, speel je een beslissende tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).

     

2 - Junioren Competitie

Kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren competitie. Samen met een team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je de strijd aan met teams van andere verenigingen. Je kan in het voor- en in het najaar zowel op zaterdag als op zondag competitie spelen. Meer dan 14.500 junioren doen jaarlijks mee aan de KNLTB Junioren competitie. Er zijn een tweetal categorieën, te weten junioren 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar. Hieronder leest u er meer over.

Kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren competitie. Samen met een team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je de strijd aan met teams van andere verenigingen. Je kan in het voor- en in het najaar zowel op zaterdag als op zondag competitie spelen. Meer dan 14.500 junioren doen jaarlijks mee aan de KNLTB Junioren competitie. Er zijn een tweetal categorieën, te weten junioren 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar. Hieronder leest u er meer over.
 

Junioren competitie 11 t/m 14 jaar

In de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen jongens en meisjes door elkaar, mét en tegen elkaar. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Je speelt met je team 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen.
 

Spelregels

  • Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Een game win je door 4 punten te winnen.
  • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40-40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
  • Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
    - De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
    - Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
    - Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 5-4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
  • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.
  • Op verzoek van veel competitiespelers en leraren hebben we met ingang van 2021 de telling voor de Hoofdklasse in de Juniorencompetitie 11 t/m 14 jaar aangepast. In deze klasse wordt de telling hetzelfde als bij de Juniorencompetities 13 t/m 17 jaar. Dit betekent dat er in alle partijen volledige sets worden gespeeld waarbij de derde set bestaat uit een supertiebreak (t/m 10 punten).

 

Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

De Junioren competitie 13 t/m 17 jaar bestaat uit een meisjescompetitie, jongenscompetitie en een gemengde competitie. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Bij de meisjes- en jongenscompetitie speel je met je team op een speeldag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen. Bij de gemengde competitie speel je 2 jongens enkelpartijen, 2 meisjes enkelpartijen en 2 gemengd dubbelpartijen.
 

Spelregels

  • Je speelt 2 sets om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen.
  • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Er is een verschil van twee nodig om de game te winnen. Als het 40-40 wordt, worden er nog minimaal 2 punten gespeeld. De winnaar van het eerste punt komt op voordeel. Als deze speler ook het daaropvolgende punt wint, is de game beëindigd. Als de andere speler het tweede punt wint, wordt het opnieuw 40-40. Er wordt net zo lang doorgespeeld tot één van beide spelers twee punten achter elkaar wint.
  • Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
    - De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
    - Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
    - Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
  • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.

 

Jeugdtoernooien:

Naast de competitie worden er diverse toernooien georganiseerd. Dit kunnen besloten, open en junioren tours zijn.

 

Besloten toernooien:

Besloten toernooien zijn op de club, zoals bij ons het Krokus-, pannenkoeken-, Halloween en Sinterklaastoernooi.


 



Open junioren toernooien

In de weken dat er geen competitie is, organiseren verenigingen vaak open junioren toernooien. Er worden er elk jaar maar liefst meer dan 300 georganiseerd! Bij een open junioren toernooi ontmoet je jeugdspelers van andere verenigingen.
 

Junioren Tour

Ben je gek op tennis en vind je het leuk om wedstrijden op niveau te spelen tegen leeftijdsgenoten en hiermee punten te verdienen voor de KNLTB Juniorenranglijst? Doe dan mee aan de KNLTB Junioren Tour!
 

Goud, Zilver en Brons

De KNLTB Junioren Tour is bedoeld voor talentvolle jeugdspelers die zich willen meten met leeftijdsgenoten van hetzelfde niveau en speelsterkte. De Junioren Tour is onderverdeeld in de Junioren Tour toernooien Goud, Zilver en Brons. Deze weekendtoernooien vinden in de zomer en winter plaats en er is er altijd wel één bij jou in de buurt. Bekijk de kalender voor een overzicht van de toernooien.
 

Junioren Tour Groen

Vanaf oktober 2022 worden er Junioren Tour toernooien Groen (JT Groen) georganiseerd. JT Groen is bedoeld voor spelers t/m 10 jaar die te weinig uitdaging in Groen hebben, maar nog niet of af en toe in de Junioren Tour t/m 12 jaar (Brons) spelen. Het is dus de overgang van Groen naar JT Brons. JT Groen biedt deze spelers langer de mogelijkheid om kwalitatief goede wedstrijden met een groene bal te spelen. JT Groen is niet voor spelers die nog geen of weinig wedstrijdjes in Groen gespeeld hebben. Het doel is wedstrijden op niveau spelen, zonder focus op een winnaar. Jongens en meisjes spelen door elkaar heen en er zijn voor deze categorie geen ranglijstpunten te verdienen.
 

Inschrijven

De Junioren Tour kent vier leeftijdscategorieën: JT Groen (t/m 10 jaar), t/m 12 jaar, t/m 14 jaar en t/m 16 jaar. Je schrijft je in voor een KNLTB Junioren Tour toernooi via MijnKNLTB. Per speelweek kan je je voor maximaal drie Junioren Tour toernooien inschrijven. Voor ieder Junioren Tour toernooi volgt na de deadline van inschrijven de acceptatie. De KNLTB voert de acceptatie van alle Junioren Tour toernooien in dezelfde speelweek uit.
 

Speelformat

Een Junioren Tour toernooi wordt gespeeld in een afvalschema, toch speel je altijd minimaal twee wedstrijden. Op de pagina speelformat lees je meer over de verliezersronde, de grootte van het afvalschema en de spelregels en telling die van toepassing zijn.
 

KNLTB Juniorenranglijst

Met spelen van Junioren Tour toernooien t/m 12, 14 en 16 jaar verdien je punten voor de KNLTB Juniorenranglijst. De meest actuele KNLTB Juniorenranglijst vind je op MijnKNLTB. Voor JT Groen is geen ranglijst.

 

Mocht u verder nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons of de tennistrainer op.